Fietsenstalling Stationsplein open

6.000 Fietsparkeerplekken zijn er nu beschikbaar. Uiteindelijk kunnen hier 12.500 fietsen staan. Eind 2018 moet de stalling helemaal klaar zijn.

Elke 1e 24 uur gratis

De in- en uitgang van de nieuwe stalling is aan het Smakkelaarsveld. Hier kunnen fietsers inchecken. Ook in deze stalling wordt het ‘eerste 24 uur gratis’ concept ingezet. Fietsparkeren is de eerste 24 uur gratis. Wie zijn fiets een dag langer laat staan, betaalt hier 1,25 euro per dag voor. 

Na de zomer komt het systeem met digitale verwijsborden, waardoor je per rij en etage kan zien hoeveel plekken er nog vrij zijn. Fietsen die langer 28 dagen staan, worden door de beheerder verwijderd. Voor fietsen met een kinderzitje en een kratje voorop zijn er 272 speciale plekken. Die zijn in de voormalige Noorderstalling, in de kelder. Hier staan ook de 750 OV-fietsen klaar om gebruikt te worden. Wie online een jaarabonnement afsluit, betaalt tijdelijk 55 euro. Voor buitenmodelfietsen kan tijdelijk in de stalling een abonnement afgesloten worden voor 75 euro. 

Aansluiting op tunnels

De fietsenstalling is aangesloten op de Middentunnel en op de Noordertunnel. Vanaf de Middentunnel kun je naar de sporen 1 tot 21 lopen. Vanaf de Noordertunnel zijn de sporen 1 tot 15 bereikbaar. Er zijn ov-poortjes in de Middentunnel en richting de Noordertunnel. Je komt sowieso een ov-poortje tegen als je via de tunnels naar je trein loopt. Door diverse werkzaamheden aan het toekomstige stationsplein is de looproute via dit plein voorlopig nog niet beschikbaar. Tot die tijd kun je vanaf de bovenste verdieping van de stalling met een trap naar de stationstraverse die rechtstreeks aansluit op de stationshal en Hoog Catharijne. In de stalling komen nog schermen met ov-reisinformatie.

Officiële opening

Op maandag 21 augustus wordt de nieuwe stalling officieel geopend door wethouder Stationsgebied Victor Everhardt van de gemeente Utrecht, regiodirecteur Heike Luiten van NS en directeur Kees Rutten van ProRail Randstad Noord.

Bereikbaar en toegankelijk station

De gemeente Utrecht, ProRail en NS realiseren en beheren gezamenlijk de Stationspleinstalling. De drie partijen zorgen samen voor een bereikbaar en toegankelijk station met aantrekkelijke, veilige en beter benutte fietsenstallingen rondom Utrecht Centraal Station onder het motto ‘Je fiets wil nooit meer anders’.

Kijk ook op www.jefietswilnooitmeeranders.nl   

Terug