Architectuur

Dagelijks passeren in 2025 zo'n 360.000 mensen Utrecht Centraal. Om dit aantal bezoekers en reizigers te kunnen verwelkomen is een nieuw geïntegreerde stationscomplex gebouwd, dat kan omgaan met de logistiek van treinen, trams en bussen. 

Groots
Het stationsgebouw staat vrij, groot en uitnodigend over de sporen heen. Markant en met een no-nonsense structuur. Met duidelijke toegangen naar de sporen, het busstation, taxi's en trams, alsook naar de fietsenstallingen. 

Pleinen
Zowel aan Jaarbeurszijde (de toegang bij het stadskantoor) als aan centrumzijde (Hoog Catharijne) bereiken reizigers het station via een voorplein. Voor de aansluiting met winkelcentrum Hoog Catharijne steken bezoekers het verhoogde voorplein over. Hieronder bevindt zich de fietsenstalling. 

Golven
Architect Benthem Crouwel heeft het station een opvallend golvend dak gegeven. Daarnaast beschikt het station over een hoge glazen gevel. Vanuit het station is er daardoor uitzicht op de sporen. Het interieur heeft een vleugje klasse gekregen, maar de aandacht en kleur in het station komt van de bezoekers, reizigers en hun bezigheden. De royale entrees bieden hen een hartelijk welkom.
Terug