StationsLab

Woensdag 4 oktober opent Professor Erik Scherder het allereerste StationsLab in de IJhal. In een pop-up laboratorium onderzoeken studenten Psychobiologie en Geneeskunde 5 dagen lang de wachtbeleving van treinreizigers, en manieren om het wachten te verzachten.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij het onderzoeksteam en deel te nemen aan de leuke experimenten. Alvast meer weten van de experimenten? Kijk het filmpje  waarin studenten hun onderzoek introduceren. 


Lab tussen de reizigers


Natuurlijk weet NS al heel veel over wachtbeleving. Al veel onderzoek is gedaan naar de invloed van muziek, kleur en hectiek op de beleving van mensen. De meeste onderzoeken zijn alleen uitgevoerd in een laboratoriumomgeving.

Met het StationsLab komt het lab naar de reiziger toe. Terwijl reizigers op de trein wachten, wordt hun beleving in de natuurlijke omgeving van het station gemeten. Met het StationsLab wil NS haar kennis over wachten delen en vergroten.


Wetenschap van het wachten

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Onder leiding van psychobioloog dr. Tonny Mulder onderzoeken zij psychologische en fysiologische processen bij reizigers. Zij worden begeleid door onderzoekexperts Mark van Hagen en Do van Elferen van NS die zich dagelijks met onderzoek naar beleving onder reizigers bezig houden.

Met experimenten meten de studenten wat er gebeurt in je brein en hart als je aan het wachten bent. Ze kijken bijvoorbeeld of je ’s ochtends anders reageert op de omgeving dan ’s middags. Dr. Tonny Mulder: “Dit is een erg leuke manier voor onze studenten om de wetenschappelijke theorie en vaardigheden die ze in de opleiding hebben opgedaan nu toe te passen in de onderzoekspraktijk.”

Partner Weekend van de Wetenschap

Bij NS werken experts op diverse (wetenschappelijke) terreinen op duurzame en betrokken manier aan het tot leven brengen van het station en de stationsomgeving. De expertise en ervaring op het gebied van onder andere vastgoed, transfer, retail, duurzaamheid, bouwen en klantbeleving wordt graag gedeeld. Daarom is NS al enkele jaren partner van Het Weekend van de Wetenschap. Zo waren er eerder pop-up wetenschappers in treinen en op stations.

Locatie en opening

Je vindt het StationsLab in de IJ-hal aan de oostzijde. Op woensdag 4 oktober wordt het NS StationsLab geopend door professor Erik Scherder. Hij is een van de ambassadeurs van Weekend van de Wetenschap. 


 

Terug