Opening glazen pui Koninklijke Wachtkamer

Vroeger reden door deze deuren de koetsen met koninklijk bezoek het station in- en uit. Tot voor kort waren deze entrees voorzien van houten deuren. Nu zijn ze opengezet en voorzien van glas, zodat passerend publiek een deel van deze mooie monumentale ruimte kan zien.

Zowel NS als ProRail vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Sinds een aantal jaren kunnen geïnteresseerden via Artifex zich inschrijven voor rondleidingen in de Koninklijke Wachtkamers van Amsterdam, Den Haag Holland Spoor of Baarn. Daarnaast stellen we de wachtkamers extra open op bijvoorbeeld Open Monumentendag, maar ook op speciale momenten, zoals in Amsterdam bijvoorbeeld tijdens het 125 jarig bestaan van station Amsterdam Centraal op 15 oktober 2014 en afgelopen voorjaar tijdens de opening van de gerenoveerde ruimtes aan het 1e perron. De Koninklijke wachtkamers zijn ook online te bezichtigen.

Om het onthullingsmoment een extra cultureel tintje te geven, dansen vier dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet aan het begin en aan het einde van het programma de korte voorstelling Embers. Wij zullen dit moment live streamen via ons Facebook-account Station Amsterdam Centraal (10:20 uur).

Terug