Architectuur

Het historische monument in ontworpen door Pierre Cuypers. Samen met A.L. van Gendt ontwierp hij het internationaal bekende gebouw. Rijkelijk versierd met ornamenten. 

Later ontwierp zijn zoon, Jos (of Joseph) Cuypers, het postgebouw (de Oost) aan oostelijke zijde en het IJ-gebouw aan de IJzijde van het station. Dit IJgebouw is nu weer te aanschouwen wanneer je via de IJ-hal de IJ-passage in loopt. Daar is het IJgebouw prachtig gerestaureerd. 

Supervisor
Supervisor van de renovatie van het Cuypersgebouw, maar ook de ontwikkeling van de nieuwe delen van het station is Jan Benthem, van Benthem Crouwel architecten. 

Renovatie monument en vleugels
Voor de renovatie van de beide vleugels in het monumentale gebouw werkt Benthem Crouwel samen met TAK Architecten en MerkX. De westvleugel is het eerste deel dat gerenoveerd is. O.a een lichte vloer en nieuwe omlijsting van de kolommen maken deel uit van de renovatie. Daarnaast zijn de prachtige houten deuren hersteld, met mooie wachtplekken. Later volgen de restauratie van de Centrale hal en de Oostvleugel. 

IJpassage
MerkX en Powerhouse architecten tekenden onder supervisie van Benthem Crouwel voor het ontwerp van de passages. De twee passages (IJ-passage en toekomstige Amstelpassage) liggen tussen de bestaande reizigerstunnels in. De passages kennen een geheel eigen sfeer, speciaal ingericht voor reizigers en bezoekers die meer tijd te besteden hebben. 

IJhal
Wiel Arets architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de IJ-hal. Een enorm spiegelplafond, lichte vloer en moderne reclamepanelen, maken de hal stoer en overzichtelijk. 

Amstelpassage
Deze poortvrije passage aan de oostelijke kant van het station is ingevuld met een tijdelijk concept: Lil’ Amsterdam. Lil’ Amsterdam bestaat uit een verzameling van 19 pop-up stores en een terras waar ook events worden georganiseerd.


Terug